Wednesday, September 21, 2011

Rahsia Diri Terbongkar

Assalamualaikum..
Selamat Pagi Kehidupan..
Semoga semuanya berjalan lancar. amin..

Aku ter"niat" nak jadi pakar motivasi pagi ni
ala...yang macam Dr Fazilah Kam to Me Kamsah tu..Ya.. Ya..Hahahaha
Aku sebenarnya meyelongkar almari  Aku..
tujuanya nak mencari email yang dikirim oleh PTPTN..
Almaklum la..
Penghutang berjaya..haha..



Setel pasal PTPTN, Aku rasa nak selongkar apa yang ada dalam email Aku ni..
Terasa Timbunan sampah pom ada tgk inbox Aku..
Nak buat macam mana..orang bujang..mana nak sempat kemas..Hehe

Dalam pada selongkar,
terjumpa satu email dari member mengenai keperibadian kita..
Aku malas nak taip panjang sgt..tentu bosan.
Aku nasihatkan jgn dipercaya menda ni..
Sebagai panduan boleh la untuk memantapkan body keperibadian..huhu..


Kamu mahu tahu personaliti kamu dan juga teman-teman? Apa kata kamu semak tarikh lahir dan haiwan yang menjadi penaung kamu.
Januari 01-09 ~ Anjing
Januari 10-24 ~ Tikus
Januari 25-31 ~ Singa
Februari 01-05 ~ Kucing
Februari 06-14 ~ Merpati
Februari 15-21 ~ Kura-kura
Februari 22-28 ~ Harimau Bintang
Mac 01-12 ~ Monyet
Mac 13-15 ~ Singa
Mac 16-23 ~ Tikus
Mac 24-31 ~ Kucing
April 01-03 ~ Anjing
April 04-14 ~ Harimau Bintang
April 15-26 ~ Tikus
April 27-30 ~ Kura-kura
Mei 01-13 ~ Monyet
Mei 14-21 ~ Merpati
Mei 22-31 ~ Singa
Jun 01-03 ~ Tikus
Jun 04-14 ~ Kura-kura
Jun 15-20 ~ Anjing
Jun 21-24 ~ Monyet
Jun 25-30 ~ Kucing
Jul 01-09 ~ Tikus
Julai 10-15 ~ Anjing
Julai 16-26 ~ Merpati
Julai 27-31 ~ Kucing
Ogas 01-15 ~ Monyet
Ogos 16-25 ~ Tikus
Ogos 26-31 ~ Kura-kura
September 01-14 ~ Merpati
September 15-27 ~ Kucing
September 28-30 ~ Anjing
Oktober 01-15 ~ Monyet
Oktober 16-27 ~ Kura-kura
Oktober 28-31 ~ Harimau Bintang
November 01-16 ~ Singa
November 17-30 ~ Kucing
Disember 01-16 ~ Anjing
Disember 17-25 ~ Monyet
Disember 26-31 ~ Merpati
Anjing:
Kamu memang seorang yang setia dan manis orangnya. Kesetian kamu memang tidak boleh disangkal lagi. kejujuran dan keikhlasan adalah kekuatan kamu, malahan di dalam kerjaya kamu memang boleh dipercayai. Kamu adalah orang yang sederhana dan sering bersikap rendah diri.Kamu bukan orang yang akan mencari masalah dan sukakan suasana yang damai.Kualiti itulah yang menjadikan teman-teman suka berada di sisi kamu. Cita rasa kamu di dalam fesyen juga diakui baik dan kamu akan mudah terasa malu dan sedih sekiranya alamari pakaianmu tidak lengkap dengan pakaian yang mengikut peredaran fesyen. Biarpun kamu tidak mempunyai teman yang ramai tetapi teman-teman yang bersama dengan kamu memang mempunyai kualiti yang baik.
Tikus:
Kamu ini memang penuh dengan muslihat! Namun, sikap itulah yang menjadikan kamu nampak bijak dan menjadikan wajah kamu comel dan mudah menarik perhatian orang disekelilingmu. Ramai yang suka berkawan dengan kamu kerana sikap kamu yang memang mengundang keseronokan kepada orang lain. Memang kamu sering dijemput untuk memeriahkan majlis dan ramai yang menyukai kehadiran kamu, tetapi kamu begitu sensitif orangnya dan itu menjadikan orang sekelilingmu berhati-hati untuk berbicara dengan kamu. sekiranya ada yang berani menggunakan perkataan kasar, memang mereka akan mengundang kemarahan kamu di tahap maksimum! Kamu perlu bijak mengawal emosi kamu kerana teman-teman juga manusia yang tidak lepas dari melakukan kesilapan.
Singa:
Begitu kontra dengan spesies kamu, rupanya kamu ini memang pendamai orangnya. Kamu tidak suka terlibat dengan pertengkaran atau pergaduhan. Kamu begitu sukakan aktiviti luar rumah dan tidak gemar melepak tidak tentu arah tujuan. Memang dilahirkan untuk menjadi ketua dan memberikan arahan kepada orang lain dengan cara yang paling disenangi. Kamu memang suka menyayangi dan disayangi orang lain. Namun, kamu memang mudah dipermainkan oleh orang lain, jadi berhati-hati.
Kucing:
Kamu memang penyayang, disayangi namun kadang-kala begitu pemalu. Kamu sukakan keadaan yang senyap dan damai. Di dalam kehidupan, kamu suka mempelajari tentang perkara baru dan sentiasa melakukan setiap sesuatu dengan bersungguh-sungguh. Di dalam situasi normal, kamu memang nampak tenang tetapi apabila kamu dicabar, serta merta kamu mudah mengamuk! Mereka yang bernaung dibawah kucing memang bijak bergaya. Orang sekelilingmu sering menjadikan kamu sebagai idola di dalam berpakaian. Kamu bijak bersosial tetapi hanya bercakap dengan orang kamu kenali. Kamu memang begitu berhati-hati memilih teman.
Kura-kura:
Kamu semakin hampir dengan kesempurnaan dan begitu baik hati. Kebaikan kamu akan sentiasa dikenang orang sekeliling kamu. Kamu sukakan kedamaian, sekiranya teman-teman ada menyakiti hati kamu, kamu tidak akan cuba menyakitkan hati mereka pula. Kerana ini, kamu memang disayangi dan disenangi teman-teman. Kamu juga tidak suka cakap belakang dan orang sekelilingmu begitu senang dengan cara kamu melayan mereka. Kamu sentiasa akan memberi kasih sayang dan tidak pernah mengharapkan balasan. Pemurah juga adalah sikap kamu dan kamu sentiasa melihat kehidupan sebagai latihan praktikal.
Merpati:
Kamu adalah simbol sikap yang sentiasa riang. Apa saja yang kamu lakukan, kamu akan enjoy setiap detiknya. Kahadiran kamu menjadikan teman-teman serta orang sekeliling begitu riang dan senang dengan sikap kamu. Kamu adalah ketua di dalam kumpulan teman-teman dan bijak memujuk dan menghiburkan hati orang yang sedang gundah-gulana. Hipokrasi adalah sifat yang paling kamu benci dan orang yang sebegini memang kamu tolak tepi. Di dalam pekerjaan, kamu memang teratur dan sistematik. Namun, awas! Kamu mudah jatuh cinta!
Harimau Bintang:
Kamu seorang yang misteri. Kamu boleh berhadapan dengan tekanan dengan tenangnya. Kamu juga boleh menghadapi setiap senario yang menguji kesabaran tanpa perlu mengamuk untuk melepaskan geram. Kadang-kala, kamu ini kejam orangnya. Hmmm...kamu suka bergosip tetapi hanya bersama dengan teman-teman yang kamu percayai sahaja. Mereka yang bernaung di bawah harimau bintang adalah begitu teratur dan kemas orangnya. Tetapi, apa yang tidak tahan dengan sikap kamu yang mahu setiap sesuatu mengikut cara kamu. Sikap itulah yang menjadikan kamu senang hilang kawan. Namun, apabila teman-teman menghadapi masalah, kamu adalah orang pertama yang mereka cari.
Monyet:
Tidak sabar dan begitu hiperaktif! Kamu mahu segala-galanya dilakukan dengan pantas. Namun, kamu memang sederhana orangnya dan begitu suka apabila ramai yang memberikan perhatian kepada kamu. Kamu bijak berhadapan dengan masalah dan tidak mahu terlibat dengan sebarang kontroversi. Setiap langkah dan keputusan, kamu akan berfikir sebelum melakukannya. Kamu mempunyai kata hati yang kuat dan itulah yang menjadi penyelemat kepada kamu. Jangan tidak tahu, mereka yang bernaung di bawah monyet memang begitu bijak mencari wang dan begitu pandai mengatur kewangannya. Kamu memang akan berjaya di dalam perniagaan.


Apa binatang yang jadi penaung korang?
Aku punya tikus...cute kot..hahha

Sunday, August 28, 2011

Download hukumnya Haram

Assalamualaikum...
Kritikan Aku kali ini sebenarnya sudah beberapa hari "postponed" kerana M. Aku xdapat melawan M sehingga la ketika ini..
bila dah berjaya menguasai M..Lama la sikit Aku mengadap Laptop ni..Hehe..


Siapa tahu aktivit menDownload sebenarnya adalah haram?..
Serius, Aku pertama kali tahu pekara ini adalah salah disisi Undang-undang di Malaysia..
Harian Metro melaporkan, "mana-mana individu menDownload filem/lagu dan menyimpanya didalam HardDisk @ thumdrive adalah satu kesalahan serius"

Arrrhhg..Aku merasakan diri Aku dicabul je..Errk..maksud Aku hak asasi Aku..
Selama ini dah bermacam-macam jenis cerita dah Aku Download..Kalau tertangkap, boleh kena denda antara RM10,000 hingga RM30,000 atau penjara 3 tahun.
Alamaknya nanti, pinjaman Ptptn Aku sampai cucu pom xhabis bayar lagi la kalau sume tu terjadi..
Fuuuh..Mintak jauh la..

Aku tetap xberpuas hati dengan Akta Penapisan Filem ini..
Lain la kalau Aku Download filem, then Aku buat salinan banyak-banyak untuk dijual..
barulah boleh dikatakan bersalah..
Siapa xnak benda mudah dan free..Hanya tunggu untuk 45minit untuk 1 cerita..
Sebagai penguna Internet dan sebagai orang yang bijak berfikiran matang, Aku lebih rela bayar bil internet sebulan dan dapat menonton banyak filem daripada membeli/menonton di pawagam..
Semua tu bazir masa je...

Walaupon Haram, Aku berharap yang SKMM tidak akan mem"Block" sumber-sumber filem Aku ni..
fahami la kami kat Kelantan ni mana ada Panggung Wayang :(..

p/s: Banyak filem baru keluar lepas raya ni..Hehe..

Friday, August 26, 2011

Hari Raya : Yang Perlu & Jangan Buat

Rentetan daripada mendengar ceramah, Aku terfikir untuk membuat entry ini..mungkin tak semua ketahui pekara ini, mungkin juga anda sudah mengetahui..tapi ilmu agama, di ulang banyak kali tak menjadi masalah kan?::

Aku bagi secara ringkas mengenai Apa yang perlu & Jangan buat di Hari Raya :


Yang Digalakkan
Di hari mulia Syawal ini pula, umat Islam adalah amat digalakkan untuk :-
1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat idil fitri .
Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di hari raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar solat hari raya".
2) Menjamah makanan sebelum keluar.
Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya idil fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..."
3) Memperbanyakkan Takbir dan bukan memperbanyakkan menonton TV dan bermain mercun ;
Seharusnya umat Islam jangan terlalu di sibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya Idul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.
4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain ;
Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah "Taqabbalallahu minna wa minkum" ertinya : Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu".
Disebut dalam sebuah riwayat :
قال واثلة لقيت رسول الله يوم عيد فقلت تقبل الله منا ومنك قال نعم تقبل الله منا ومنك
Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya  dan aku katakan pada baginda "taqabballahu minna wa minka", baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka" ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )
5) Memakai pakaian terbaik yang ada ;
Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan.
Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam).
6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi) ;
Ia berdasarkan hadith dari Jabir r.a yang menyebut bahawa Nabi SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di hari raya" (Riwayat Al-Bukhari)
7) Berziarah dan merapatkan hubungan baik (ukhuwwah) sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi.
Nabi pernah bersabda :
مَن سَرّه أن يُبسط له في رزقه ، وأن يُنسأ له في أثره ؛ فَلْيَصِل رَحِمَه
Ertinya : Barangsiapa yang suka untuk diperluaskan baginya rezekinya, dan ditangguhkan (dipanjang) umurnya, maka hendaklah dia menyambung (mengukuh) hubungan persaudaraannya ( Riwayat Al-Bukhari & Muslim) 

Kesilapan Hari Raya
Dalam pada masa yang sama, secara amat ringkas saya sertakan beberapa kesilapan kesilapan kerap di musim perayaan :-
1) Sentuhan ; Berjabat tangan di antara lelaki dan wanita secara meluas ketika berziarah rumah jiran dan rakan. Walaupun terdapat perbezaan pendapat para ulama dalam bab ini. Ia lebih baik dijauhi terutama apabila melibatkan pemuda dan pemudi.
2) Aurat & Ipar ; Ipar duai yang tidak menjaga aurat di antara satu sama lain ketika berada di dalam rumah. Seperti adik ipar perempuan tidak menutup aurat di rumah sedangkan abang iparnya berada di rumah. Termasuk juga, tidur secara terbuka di ruang tamu tanpa menutup aurat, sehingga membolehkan abang ipar atau adik ipar lelaki melihat aurat yang terdedah.
3) Wangian Wanita ; Kaum wanita memakai wangian dan solekan ala artis di musim perayaan lalu keluar dari rumah mendedahkan diri mereka kepada lelaki bukan mahram.
4) Pakaian Wanita ; Pakaian yang mendedahkan susuk tubuh dengan sempit dan nipisnya lalu bertandang ke khalayak ramai.
5) Kubur ; Berkumpul beramai-ramai di kubur hingga duduk di atas kubur orang lain dengan alasan untuk membaca Yasin yang agak panjang dan meletihkan jika berdiri. Larangan ini disebut jelas di dalam mazhab Syafie sebagai dihurai oleh Imam Khatib As-Syarbini, malah bersandar kepadanya juga dilarang ( Mughni Al-Muhtaj, 1/354 ; Minhaj at-Tolibin)
6) Meninggalkan solat ; kerana terlalu sibuk beraya di sana sini.
7) Dosa Bertempoh ; Kembali melakukan dosa yang ditinggalkan di bulan Ramadhan. Malah memang sebahagiannya diniatkan untuk disambung selepas Ramadhan. Sebagai contoh, ada yang menangguhkan pergaduhan di Ramadhan, maka syawal bolehlah bergaduh kembali. Syawal dijadikan tempat lambakan maksiat berdating, bersyahwat melalui telefon dan 'chat', berjalan jauh berdua-duaan dengan teman wanita dan lain-lain. Hancurlah seluruh kebaikan yang baru hendak sebati dengan hati, sudah dibuangnya jauh-jauh. 


Selamat Hari Raya Idil Fitri
  

Sekian,

Wednesday, August 24, 2011

Ramadhan Dan Raya

Assalamualaikum..
Post ke-2 Aku untuk sekian kalinya..
Alang-alang dah bukak Blog ni,
Kasi banyak-banyak la kan..
walaupom kantoi tak terawih malam ni..

ok..
Ramadhan byk kenangan bg Aku..
Tahun ni Aku dapat berpuasa sebulan penuh dengan keluarga Aku..
selama ni xdapat penuh sebab masih dalam pengajian..
Tahun ni kebetulan perubahan jadual cuti semester UiTM, jadi Aku boleh la sebulan di rumah..

Tahun lepas, Ramadhan Aku banyak di Rumah Sewa,
dengan rakan2 seperjuangan..
banyak la pahit manis bila bersama..
Seingat Aku, 2 kali jugak la kitorg xbangun sahur..
Lauk pauk yang dibeli buang begitu je..
1 kepala 4 ringgit darab ngan 8 kepala darab plak ngan 2 hari..
sama dengan bayar zakat untuk 4 orang dah rasanya kan..?
Tp xleh nak buat apa la..tido lewat dan letih plak tu...

Kalau berpuasa kat UiTM..bab berbuka Aku paling suka..
petang nak cari juadah tu, Aku n d geng akan cari la lauk pauk..
ada yang nak berpakat/berkongsi, ada yang nak sendiri2..tp berbuka sama-sama la..
paling penting beli untuk moreh..
Aku paling suka beli "jeput malah"..Aku xtaw bahasa luar apa orang guna..
yg special jeput tu,
1st adalah sedap..
2nd yang menjualanya ada anak lawa..
myb penarik rezeki kot..haha.
tp tahun ni Aku xtahu dia ngan mak dia masih jual lagi x kat depan UiTM tu..
walau bagaimana pom Aku doakan perniagaanya maju dan dapat rezeki yang berlimpah-limpah la..

dalam bab puasa raya ni jugak la...
pada cuti semester ke berapa ntah..
Aku lepak2 la ngan member..
seingat Aku, "port" yang selalu aku lepak adalah perkarangan masjid..
Wahh..nampak bagus je kan..
orang luar tengok mmg bagus pom coz Aku kawan dengan Anak tok Imam 'bena'..
tp xsemua indah khabar dari rupa <---btol ke ayat Aku guna ni?"
Kami bertiga biasanya..pernah sorang ni ponteng puasa, minum air tebu kat blakang masjid.
"port" kitorang lepak..Aku dengan sorang lagi kawan ni punya la "baik" bgtahu kat dia supaya minum tu sembunyi-sembunyi la sikit..bukan nak larang dari minum..
xpa..kubur masing masing..huh!

Time dekat-dekat nak raya pulak..
sampai la kad raya bertimbun timbun..yang orang lain punya la..
yang Aku beberapa keping je..
dari kenalan2 yang rapat..biasanya laki "haram" la nak hantar sama2 laki.
yang paling Aku xlupa..kad raya dari si Dia..
kad raya kali ni dia bg duit raya sekali..
walaupun 20sen je..tp "value" sebalik pemberian dia tu yang istimewa ckit..
Aku pom xterfikir nak bg duit raya cara tu..

Tp semua tu adalah kenangan yang mendewasakan Aku..
kadang-kadang Aku terfikir jugak,
banyak tindakan Aku yang x "mature" lagi..
Aku perlukan lebih ilmu, lebih keyakinan diri, lebih belajar dari pengalaman..
Semoga coretan Aku dapat buat Aku tersenyum semula ketika Aku membaca kelak..

::atas katil double bilik bawah::

[Bantuan] Design Blog

Assalamualaikum...
Salam Ramadhan & Syawal untuk semua..
Post ini legih kepada meminta pendapat atau pertolongan...
Aku secara jujurnya jarang menyiram "tanah hak milik" Aku ni..

Jadi, untuk itu..
Aku nak dapatkan semangat yang hilang untuk "mengarut" kat sini..
Aku perlukan suasana baru, Gaya baru, dan nafas baru..
ceehhh..ada macam penyanyi la pulak..

Jadi kalau sesiapa dapat bagi link atau cara untuk aku menukar suasana Blog Aku ni..
Aku alu-alukan..
Almaklum la aku ketingalan dah sekarang ni..
tambah2 IT xseberapa..
orang lain sibuk duk twitter..
Aku Friendster je..<---melampau-lampau..hehe

Harap ada yang sudi membantu...

Wednesday, June 15, 2011

Aku di Indonesia Tanpa Pasport.


Waaa.. sibuk sangat nmpak gayanya Aku ni, jarang-jarang boleh online facebook, kadang-kadang update blog..
Apa pun, Aku masih Aku..dan malam ni Aku nk berkata ckit..
Kalau ikutkan tajuk sebenar entry Aku kali ini ialah
"Aku di Indonesia tanpa pastport pada cuti sekolah yang lepas"...fuuuhhhhh~~nafas2...hehe

ok..bagi yang xmengenali aku, Aku bukan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI)..

mungkin ada yang terkejut..mungkin ada yang hairan..mungkin ada yang tiada respon dengan kenyataan Aku ini..
yaaa..percaya la..Aku xtipu pom..
Pada mulanya Aku sendiri pom hairan..
Aku kat negara mana sekarang..Indonesia ke Malaysia..
Mana tidaknya, Bukak je tv, cerita indonesia, tukar chanel lain...Indonesia lagi..tukar lagi..Indonesia lagi..last-last Aku pom layan jugak..hehe


pernah dengar "Safa & Marwah"?
pernah dengar "Nikita"?
pernah dengar "Cinta Melody"?
pernah dengar "Pengantin Remaja"?
pernah dengar "Amanah dalam Cinta"?
pernah dengar "Jaka tarub"?
pernah dengar "Puteri Duyung"?

Haa...Betulkan Aku kata..kita di Indonesia tanpa pasport pom..
Semua cerita2 tu Aku tgk kat guide kat Astro..
Aku xhafal pom tajuk cite..
sebab Aku layan MArimar je..hehe
Cerita INdonesia ni xda yang xmustahil..
orang mati pom boleh hidup semula..
inikan pulak lari dari penjara..mudah sangat..

memang cuti yang penuh dengan drama kan..!!
Selamat menonton buat peminat setia Drama Indonesia
.

credit kepada Intisari rancangan Utusan Malaysia

Wednesday, June 1, 2011

Lajukan yang Slow

"Jeng Jeng Jeng"
berkenaan dengan tajuk,
Aku nak share beberapa tips untuk korang lajukan internet.

tips pertama :
 (khusus kepada penguna broadband celcom)
Credit kepada MrHack dan beberapa pakar pengodam yang lain.

Langkah pertama: "connect" internet macam biasa.

Langkah kedua: Tekan "Start" dan taip "cmd" pada search file/(run - window xp)
Langkah ketiga: 1 tetingkap akan keluar, taip "ipconfig/all" pada tetingkap "cmd.exe" tadi dan tekan enter.
Langkah empat: Cari "IP address" untuk connection internet.
Langkah lima: Taipkan "ping <IP address> -t"dan tekan enter
                     Contoh : ping 10.234.187.34 -t


Tips Kedua : 
Semudah makan nasi je ni..
download software kat sini
Semua tutorial telah terkandung dalam Folder tersebut..
Selamat berpuas hati dengan internet anda.



Come Back

"Assalamualaikum pembuka bicara, 
Permulaan kata sekian lama,
menyepi bukan bermakna tiada,
Ruang masa sebab utama."

Haha..menjadi kot pantun spontan Aku ni..
Akhirnya Aku berkata kembali ditanah Aku ini,
Hampir setengah abad jugak la Aku tingalkan Tanah ni tanpa penghuni,
Harapkan hasil tumbuh menyegar, tapi lalang dan semak samun yang penuh dulu.

Aku berkata mungkin sebagai "part time" je sekarang, 
Al maklum la, Anak ramai..haha

Banyak yang Aku pelajari, alami dan ketahui.
dan Aku akan curahkan Ilmu itu ditanah yang gersang ini.
Biar tanah ini berguna untuk semua..
InsyaAllah..doa doa kan lah ya..
nantikan..

wasalam

Monday, March 14, 2011

Maaf

Salam..
Aku xsempat nak blogwalking..
xda masa..
update pom curi-curi je.
bukan Aku sombong..
tapi masa xmengizinkan.
Maaf ya kalian..

Apa Hebatnya Agama Lain selain Islam

Assalamualaikum..
Terdetik di hati Aku untuk kongsi cerita in..
sangat penting bagi umat islam..
Aku dah baca, Aku copy dan paste kat sini..
sumber : facebook
tujuan : perkongsian

'Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman, tak nak terjadi kacau bilau. Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas alasan bercinta, ikutboyfriend.

Cerita yang akan saya bawa ini agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlah sesuatu, paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini.

Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut peguambela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah. Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan Tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam.


Tahun 1997, bila Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk Hashim Yahya, perkara pertama yang disentuh adalah murtad. Menurutnya sehingga Julai 1997, 3,000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja, 516 orang sudah murtad. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu.

Setakat kes Aisyah, dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin. Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat? Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu. Sistem pertahanan akidah kita amat rapuh. Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan system perundangan dan kehakiman kita sendiri.

Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.

1.Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad 2. Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem hakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?

Apa yang berlaku kepada Haji Bukhari setelah 25 tahun didik anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah.

Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama, dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak . Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah. Surah Sajadah pun dia hafal ... Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,

'Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian.'


Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk p ermohonan kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan ..


Butir asal permohonan.. ....


Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong seorang peguam Cina Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28 November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.


Sebab yang dia beri, 'Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam.'

Perenggan 23: 'Saya Lennet Teoh percaya bahawa Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik'.

Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18tahun) berhak mutlak menukar gamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi.... semua tak termasuk.

Article 4 pula menyatakan: 'Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.


Contoh kes Hartina Haji Kamarudin.

Pada masa ceramah ini dibuat, Haji Kamarudin ada dalam lokap, didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya.. Anak yang dibela selama 18 tahun dengan begitu susah payah datang ke Rumah dalam keadaan Hindu.

Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan, Hartina balik ke restoran bapanya dalam keadaan Hindu dengan nandek kat dahi . Bukan itu saja. Anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-p eluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk, menggelupur dia depan kedai tu.


Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.

Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu, dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia. 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya yang mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri. Tak cukup lagi, dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu.

Semasa masih terlantar kat hospital (akibat dipukul binatang Hindu laknatullah ), Haji Kamarudin ditangkap polis semula sebab Hindu laknatullah ditembak oleh seorang yang tak dikenali. Jadi, Haji Kamarudin, anaknya dan anak saudaranya kena kurung masuk lokap kerana menjadi suspek utama kes tembakan tersebut. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina di dalam negara yang negara Islam!! Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat itu saja, 4 tuduhan.

Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun. Itu yang Haji Kamarudin buat dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa.

Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah , nama asal Hindunya Santana. Ada seorang isteri, namanya apa entah.Ada anak lelaki, nama Sunjay kalau tak silap. Usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya telah lebih 20 tahun masuk Islam. Isterinya kata ?eh!? Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya.Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya.

Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak tu. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Heran sungguh. Bila si minachi ni tak dapat nak ambil balik budak tu, dia pergi report polis. Tahu polis buat apa? Cari Yusof dan tangkap! (padahal Yusof dapat hak penjagaan daripada mahkamah syariah Alor Setar). Yusof masuk lokap 8 hari.

Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya. Hari ini, budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu, kurang ajarnya si minachi ni, dia minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Syariah Alor Setar yang diberi pada Yusof.

Dalam kes Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.

Masa tu, Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. 'Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam.' Atas kearifan dan iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata ' Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini.' Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan. Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.


Kes terakhir sekali yang paling teruk, kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali kepada agama asalnya, Hindu. Pada malam hari Valentine 14 Februari, pada waktu anak Melayu bertukar tukar bunga di Dataran Merdeka. 3 Saudara kita mati dipancung dalam sebuah kontena demi mempertahankan agama.

Peristiwa 13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan kerana dia Islam. Dalam sejarah Melayu, tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana Islam. Semuanya sebab Melayu. Inilah pertama kali.

Jika kita sorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada Amar diseret di hadapan. Amar diugut supaya tukar agama. Kalau tidak, bapanya Yasir akan dibunuh. Amar kata,'Allah hu Ahad'.. Terus Yasir kena pancung di padang pasir. Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu berkata 'Allah hu Ahad'. Berlari Amar menemui Rasullullah SAW. Dan akhirnya, mengikut sejarah, Amar menjadi seorang mujahid berperang bersama Rasullullah SAW. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa. Rasullullah SAW tiada kuasa lagi pada masa itu.Rasullulah tak boleh buat apa.

Dalam kes kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung kepalanya sehingga putus, tak cukup lagi, tangannya juga turut dipotong. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah saudara-saudara kita yang mati syahid itu. Apalah dosa anak kecil yang berusia 5 bulan itu? Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah, seorang Pakar Botani. Tanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut. Walaupun 5 hari dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluhterpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara. Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu, mesti ada yang tak kena dengan hati kita Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita sendiri Sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan Majlis agama yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.

Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan 'Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepad a umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak'. Sahabat bertanya 'Apakah fitnah besar itu ya Rasullullah? ' 'Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik.' Sahabat bertanya lagi. 'Mengapa begitu ya Rasullullah? ' Rasullullah SAW menjawab, ?Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia'.


Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, 'Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap.' Mana nampak? Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.

Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak nampak langsung. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah Belum habis cakap, dah ada yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya 'International Jew' (tak Silap saya).

Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata, rokok yang orang kita hisap tu. Setiap satu batang itu ada saham kepada puak Yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar. Yahudi punya kerja, baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi.

Bab Kristian, lebih terancang, lebih terperinci lagi. Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London . Dia berkata: 'Kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam.'

Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati, 1492, kerajaan Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani . Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah . Tak lama lepas tu,tumbang kerajaan Islam Mindanao ..Lepas tu kerajaan Islam Acheh ... semuanya satu demi satu..

Macamana benda ni boleh terjadi?

Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada 3G. GOSPEL,GOAL, GLORY . Pertama kitab dia, kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, di a datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian.

Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih?

Orang kita panggil, gerakan halus.Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah 'garam dan ragi'. Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi kayu. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya kehidupan kita bukan cara Islam lagi . Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu.

Pertama, melalui sistem pendidikan. Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian. Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi'. Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan system kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap ujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Dirasa kesegarannya, bukan bersikap kalam. Dinamik dan etikal, bukan bersifat formalistik.

Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal, menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragi yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya.

Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi , justeru itu nanti,dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.. 'Sebenarnya dia ingin. Akan datang suatu masa nanti, orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian. Cara kebajikan pulak... Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang,kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati.

Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling kurang pun, fowardkan email ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka. Ini semua tanggung jawab kita semua.

Akhir sekali, email ini tiada kena mengena dengan ceramah nak berkempen politik atau apa saja. Sekadar meniupkan semangat perjuangan dalam diri kita yang mengaku Islam ini. Ni lah masanya kita bangkit pertahankan agama Islam sebelum terlambat.

#kawan-kawan yang dikasihi, tolong forwardkan email ini untuk pengetahuan dan tindakan kita semua sebagai orang Islam agar perkara ini boleh dijadikan iktibar dan benteng untuk kita mempertahankan akidah kita yang telah di Islamkan atas tiket keturunan dimana dengan sebab ini kita telahpun mendapat banyak rahmat dan belas ihsan dari Allah tanpa perlu melalui hidup Sebagai seorang yang terpesong dari ajaran-Nya dan sentiasa mencari-cari jalan yang betul.

Di harap rahmat Allah dan doa-doa para waliullah dapat melindungi kita sehingga kita kembali ke sisi-Nya. Sementara itu, berhati-hatilah dalam apa jua yang kita lakukan dan sentiasa beringat kepada Allah.

Saturday, March 12, 2011

Cincin - cara pakai

Assalamualaikum..
Ingin Aku berkongsi dengan korang semua mengenai cincin..
Manusia ni banyak jenis, ada yang sukakan perhiasan,
ada yang tidak sukakan perhiasan.
tapi itu semua bergantung kepada diri masing-masing.
tiada paksaan.

sekarang dunia berfesyen..
perhiasan antara satu dari dunia fesyen.
tapi ingat!
fesyen itu ada batasnya.
ada undang-undangnya.
samada kita hendak ikut atau tidak.
itu je.

memperkatakan mengenai cincin..
dalam Islam sendiri mempunyai undang-undang dalam cara pakai cincin..
bukan main ikut suka je hendak pakai..



Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1 - jari manis
2 - jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1 - jari tengah
2 - jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Undang -undang ini untuk Lelaki dan Perempuan Sahaja.!

Aku terlintas membuat dan mencari entry ni kerana Aku dulu pun pakai cincin kat jari tengah.
Errk.
Aku tak tahu..
Lepas ni lau ada cincin pertunangan ke perkahwinan ke..
Aku akan pakai kat jari manis je.
Bagi Aku kat jari anak ni nampak dan rasa janggal je..Huk Huk Huk..
Sama-sama la kita tegur dan ingat mengigati anatara satu sama lain.
Sekian..

Friday, March 11, 2011

Waa.. Dah 111

Geng!!!
opss..maaf la xsopan sikit petang ni..
biasa pom memang camni je..hehe..
Haaa..entry ni hanya untuk mengucapkan penghargaan kepada followers
Aku yang ke - 111
Tahniah ya dan Terima kasih dari Kata Aku 
kerana sudi dipaksa follow blog Aku ini..
Maaf la kepada nombor-nombor yang lain..
Aku fanatik no 11 je..

dan follower tersebut adalah



Terima Kasih ya Adik, Akak, Makcik atau nenek..
haha..
Aku xpasti umur Dia berapa..
so, potong yang mana berkenaan jela ya..kah3..

Jom ke rancangan TERJAH Blog terpilih ini bersama Aku, 
tp korunk guna PC/laptop masing-masing lah ya..hehe


 ehem3x..
lau rasa tertarik dengan tuan blog ni..
leh la follow die gak..
Aku bg lampu hijau je..
tp sape Aku ni suke-suke je bagi lampu?
ok2..xda kaitan..
tu je..
Terima Kasih yah!



maaf la, tak sempat nak buat banner or pape tanda penghargaan

Tolong Aku [18sx]

Assalamualaikum..
"Tolong Aku"..
Ini bukan lagi Kata Aku..
erk..
faham tak?
entry ni Aku nak mintak pandangan.
entry ni Aku nk mintak tolong..

tu maksud Aku sebenarnya..


OK..
Aku terus ke topic..
Aku memerlukan pandangan atau nasihat sekarang..
Macam mana ya caranya xnak orang berharap dan menunggu kita?
Aku hanya inginkan kawan sahaja.
Tak perlu layan Aku lebuh dari kawan.
Aku xkisah lau hendak berkawan. Aku terima.
Aku pom suka ramai kawan..
Pusing kiri kanan depan belakang semua kawan kita.
Tak ke best camtu.
Bukan Aku memilih,
Tp Aku xnk melukakan Hati orang.
cukup sekadar Aku yang alami.
Persoalan sekarang, mcm mana xnkk bg orang berharap..
TOlong!!!!



Thursday, March 10, 2011

Kenangan

Assalamualaikum..
Hai Kata Aku..
Hai Sugiura..
Hai BudDak..
Hai Atoq..

wah..macam ramai je yang baca kan..haha
Tu semua gelaran Aku.
Mcm hebat je kan ada byk nama..kan kah kah..

yela..Dah bape puloh tahun Aku hidup kat dunia Allah ni..
banyak dah nama Aku ada..
tu belum pangilan dengan kekasih, dengan awek, dengan skandal..
Hahahaha...perasan la pulak.!

ok, sempena dah banyak tahun hidup ni,
terasa pulak Aku nak share entry pasal zaman dulu-dulu..
Dah tajuk pun kenangan kan..
Yang ni Aku copy dan paste dari facebook, tapi yang berkaitan ngan diri Aku je..
Kenangan yang itu manis sebenarnya..
jom selidik apa Aku alami dulu :

"Kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.   salesman susu pon camtu gak.

Kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinja...m buku. 

RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....  

Pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. 

Main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!  

Pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.  

Cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.  

Bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan. 

Time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

Main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. 

Jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. 

Takut BCG tp lepas inject poyo la pulak... 

Balik skola beli JoJo xpon Dendang.   Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.     
Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.
yang Aku xmiss power rangers ar..sangup balik awal petang2."


Sekarang ni jangan harap la budak2 layan semua tu.. 
kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent.
ni la baru zaman kita kawan- kawan..

Bila Aku baca balik, Aku tersenyum tanpa Kata-kata.
errk..

Wasalam





Wednesday, March 9, 2011

couple islamik^_^

Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.

 
Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.

"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...
p/s : yg HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipon untuk mengHALALkannya..peringatan untuk diri ana sendiri terutamanya....wallahualam

Betul ke?

Cantik ke, seorang wanita yang tidak bertudung?
Cun ke, wanita yang mewarnakan rambutnya seperti bulu haiwan?
Manis ke, wanita yang bergelak ketawa dengan lelaki tanpa ada batasan?
Hebat ke, wanita yang mampu berkawan dgn smua lelaki yg dia pernah jumpa?
Setia ke, wanita yang boleh bertukar2 pasangan n dgn bangganya publish status di fb?


Bgus ke, wanita yang penuhkan fikirannya ttg lelaki bkn muhrim?
Ayu ke, wanita yang sentiasa nak jd yang terbaik untuk smua peminat dia?
Popular ke, mencapab di fb gambar2 dan perkara2 peribadi?
Baik sgt ke, prempuan yg suka ikut trend smpai tak ingat Allah?
Friendly ke, perempuan yang suka ikut ajakan kwn2 utk buat bnda tak sepatutnya?


Cantik, cun, manis, hebat, setia, bagus, ayu, popular, baik, n friendlynya....perempuan2 mcm tu kan?
Dia lg pentingkan duniawi dari ukhrawi. Hebat....dia msti seorang Engineer, Doktor, Arkitek n apa2 saja la, yg sgt popular. Dia terlalu pentingkan duniawi, dah tentu dia lagi hebat dari Albert Einstein..

Tapi agak2nya......perempuan mcm ni kekasih Allah juga ke?

Ok....stiap org prnah melakukan kesalahan.. Stiap hari kita tak akn pernah terlepas dr melakukan dosa. Jadi, sntiasalah cuba berubah dari semasa ke semasa. Tdk perlu menipu diri sndiri dgn pelbagai alasan spt:
"ak mmg bkn dr family yg alim..",
"kwn2 ak pown mmg sume cam tu".
"malu kowt..tiba2 nak jd alim"
"lek ar..kita muda lagi"
"blah ar..deorg mmg dr kcik sek ag, mmg ar. Sng ar ckp"
"I can't live witout my frend".

Sekadar perkongsian dan peringatan utk diri ana sndiri dan sahabat2 yg lain...
Ssungguhnya kita smua sma shj, destinasi kita yg seterusnya adalh di kubur.
Jd...Tiada alasan utk kita tdk boleh berubah n tiada sbb utk kita bncikan orang lain krn kelemahan mereka.

Wallahua'lam...

Aku just copy dari email aku untuk dikongsikan

Monday, March 7, 2011

Facebook latest version

Assalamualaikum..
Aku nk post entry tapi rasa mengantuk..
so Aku taip lam keadaan mengantuk jela ya..

Korang taw x yang Facebook sekarang dah berubah..
ni yang paling latest Aku jumpa..
kiranya Aku yang first la yang join ni ya selain penciptanya..

Haaa..tp Facebook  ni bukan dibuat oleh Mark Z. tu..
ni pengasas lain pulak..
dia xnak Namanya di popularkan..
ok, jom Aku bawak korunk ke latest Facebook tu..
 ...












...

















...
...


















klik untuk lihat dengan jelas